Suzuki Vitara – cea mai buna solutie pentru offroad cu grupul de prieteni

Suzuki Vitara este un SUV compact produs de Suzuki in patru generatii din anul 1988. A doua si a treia generatie de modele au fost cunoscuta sub numele de Suzuki Grand Vitara. In Japonia si o serie de alte piete, toate generatiile au folosit numele Suzuki Escudo .

Seria originala a fost proiectata pentru a aduce imbunatatiri marelui Suzuki Jimny. Prima generatie a fost cunoscuta sub numele de Suzuki Sidekick in Statele Unite. Versiunea nord-americana a fost produsa ca o asociere comuna intre Suzuki si General Motors cunoscuta sub numele de CAMI.

Sidekick a fost vandut in diverse ecusoane, cum ar fi Geo Tracker  in Statele Unite, si ca GMC Tracker, Chevrolet Tracker, Asüna Sunrunner si Pontiac Sunrunner in Canada. A fost vandut si ca Santana 300 si 350 in Spania. Pe piata japoneza, acesta a fost vandut si sub denumirea de Mazda Proceed Levante.

Cea de-a doua generatie a fost lansata in 1998 sub numele „Grand Vitara”  pe majoritatea pietelor. Era insotit de un SUV  mai mare cunoscut sub numele de Suzuki XL-7. A treia generatie a fost lansata in 2005.

Fiind o masina perfecta de familie si deloc pretentioasa, s-a vandut bine si in Romania, iar gama de piese auto pentru Suzuki Grand Vitara 1.9 4×4 este inca disponibila. Masina nu necesita nimic special in ceea ce priveste intretinerea si are nevoie doar de schimbarea pieselor la timp pentru a functiona corect.

Cea de-a patra generatie, lansata in 2015, a revenit la numele initial “Vitara” pe majoritatea pietelor, dar s-a mutat de la un SUV off-road catre un stil crossover mai orientat catre drum. Partajeaza platforma si multe componente cu SX4 S-Cross , un crossover compact dintr-o clasa similara.

A patra generatie Vitara a fost prezentata la Salonul Auto de la Paris din 2014 . Productia sa (de catre Magyar Suzuki) este paralela cu a treia generatie. Vitara a iesit la vanzare in Japonia ca a patra generatie Suzuki Escudo pe 15 octombrie 2015.

Noul model din a patra generatie este cu 125 mm (4,9 inch) mai scurt, cu 85 mm (3,3 inch) mai mic, cu 35 mm (1,4 inch) mai ingust, acum devenind un SUV crossover subcompact, facand Vitara sa fie mai usor de condus pe drumuri inguste si in locuri de parcare stranse.

Aceasta noua generatie de Grand Vitara si ofera o transmisie manuala cu 5 trepte pentru motorul pe benzina de 1,6 litri si o transmisie manuala cu 6 trepte pentru motorul diesel de 1,6 litri.

Pentru motorul pe benzina de 1,6 litri, este disponibila si o transmisie automata cu 6 trepte cu comutatoare cu pale.  Are un spatiu de bagaje de 375 l (VDA), extinzandu-se la 1160 l cu scaunele din spate rabatate.

Suzuki a lansat pe unele piete o versiune speciala a celei de-a patra generatii Suzuki Vitara numita Vitara S sau Vitara Sport. Vitara S are un motor pe benzina turbo de 1,4 litri “Boosterjet”, care furnizeaza 103 kW (138 CP; 140 CP) si 220 N⋅m, cu 20% mai multa putere si cu 40% mai mult cuplu fata de modelul standard de 1,6 litri pe benzina.

Indiferent de varianta sau motorizarea pe care o ai, Grand Vitara este o masina nepretentioasa si tot ce trebuie sa faci este sa ii schimbi la timp componentele si sa te bucuri de plimbari in siguranta.