Schimbarea furnizorului de gaz si ce trebuie sa stii despre asta

Deja nu mai este o noutate faptul ca liberalizarea pietei duce la posibiltatea de a alege furnizorul dupa bunul plac. Acest lucru este valabil atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali. Ce inseamna asta? Ca te poti baza pe competivitatea de pe piata pentru a gasi pe cel care iti poate oferi un pret mai bun, mai mic decat ceea ce platesti la ora actuala.

In teorie pare sa sune destul de bine faptul ca poti avea parte de preturi mai bune. Insa inseamna asta automat ca si serviciile vor fi mai bune? Vei descoperi ca sunt numerosi furnizori gaze si electricitate, iar alegerea pe care doresti sa o faci nu este tocmai una usoara.

Cum poti schimba furnizorul

Poti cauta lista de furnizori de gaze naturale pe pagina oficiala ANRE. Poti de asemenea compara preturile si ofertele, atentie nu doar cu privire la pret, ci tinand cont si de detalii, de serviciile aferente contractului vizat. Poti opta pentru un contract de gaze in sistem reglementat sau de cel cu tarife libere pe piata.

Dupa alegerea unui furnizor, dupa cum prevede legislatia in vigoare, se pot negocia tarifele. Cu un termen de 30 de zile de preaviz, se va anunta furnizorul deja existent de dorinta incheierii contractului. Spun cei din domeniu ca este important sa existe o dovada scrisa prin care furnizorul existent exprima inregistrarea solicitarii de reziliere.

Nu pot exista refuzuri sau amanari, taxari pentru astfel de cereri, deci cei care practica tot felul de strategii sunt in ilegalitate. De asemenea, clauzele conform carora consumatorul poate fi pus la plata unor taxe drept daune pentru schimbarea furnizorului nu sunt acceptate de lege. Un caz aparte este a celor care au restante la vechiul furnizor, caz in care singura iesire este recuperarea datoriilor prin instanta.

Alt furnizor ales – cum decurge colaborarea

Reteaua de distributie ramane aceeasi, chiar daca furnizorul de schimba. Asadar, intr-un bloc de locuinte comune, gazele naturale sunt livrate pe aceeasi teava, desi fiecare locatar in parte are un alt furnizor. Dupa cum se prezinta cadrul legislativ actual, nu se impune o alta retea pentru fiecare consumator in parte.

Cu alte cuvinte, acea infrastructura ramane la fel. Daca au existat intreruperi de alimentare din aceste cauze, indiferent de tipul de furnizor ales, cel mai probabil problemele vor exista si pe viitor. Desigur, poate exista o diferenta in modul in care furnizorul de resursa se adreseaza clientului si modul mai rapid de solutionare a problemei.

De cate ori poti schimba furnizorul? Fara sa faci abuz de acest context, schimbarea unui furnizor se va aplica ca dorinta la expirarea contractului incheiat deja. In cazuri de nerespectare a clauzelor, cu acte doveditoare si cu plangere catre Asociatia de Consumatori sau chiar si la ANRE se poate actiona si in instanta furnizorul. Ca urmare, rezilierea cu o hotarare judecatoreasca te duce din nou in situatia de a alege un alt furnizor.

Pentru a lua o decizie corecta informeaza-te cu privire la toate optiunile pe care le ai. O recomandare pentru furnizorul de gaze naturale si electricitate este Eva Energy, despre care poti afla in detaliu din cadrul paginii lor oficiale.