Pardoselile sportive si calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca

La fel ca in cazul oricarui articol sportiv, utilizat in spatii special realizate pentru activitati vaste, si pardoseala sportiva trebuie sa indeplineasca anumite standarde, sa corespunda cu anumite cerinte.

Mai ales referitor la siguranta celor care beneficiaza de acestea, este esential a prezenta o serie de calitati. Cu cat calitatea este una mai potrivita, cu atat scad sansele ca cei ce folosesc articolul sa sufere leziuni.

Se impun anumite standarde pentru a putea comercializa pardoseli sportive, iar EN 14904 este unul peste ca nu se poate trece cu vederea. Se refera la conditiile neaparat de indeplinit de un astfel de echipament, atunci cand este instalat in cadrul unui obiectiv sportiv inchis.

Atunci cand acest aspect este indeplinit, beneficiarii au parte de siguranta sporita, stiu ca nu isi pun in pericol sanatatea pentru ca acesta mentine o igiena corespunzatoare. De asemenea incadrarea in acest standard se traduce prin calitatea pardoselii.

Iata care sunt calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca varietatea de pardoseli sportive si care totodata le incadreaza in standardul european mentionat:

Capacitatea de absorbtie a socurilor

Poate putin  mai complicat de inteles, aceasta capacitatea este dictata de calitatea pardoselii. Atunci cand un sportiv atinge pardoseala sportiva, socul pe care il exercita asupra acesteia este descompus in forma ce se absorbe in ea si forta ce se intoarce, respectiv care actioneaza asupra lui.

Daca articolul are o capacitate sporita de absorbtie, atunci jocul desfasurat va fi mai confortabil, iar riscul de a aparea leziuni este unul redus.

Nivelul de frictiune a pardoselii

Frictiunea se refera la raportul realizat intre pardoseala alunecoasa si cea care nu prezinta risc de alunecare. Este important controlul din acest punct de vedere, iar o pardoseala corespunzatoare va asigura acest avantaj.

Referitor la coeficientul de frecare al pardoselilor sportive, este necesar a fi unul ridicat, astfel ca alunecarile necontrolate pe suprafata sa fie evitate. La fel acesta trebuie sa fie suficient de mic, astfel ca alunecarea sa se realizeze eficient acolo unde fortele sunt foarte mari. Sunt specifice activitatilor sportive, deci de luat in calcul.

Deformarea verticala

Aceasta caracteristica are rolul de a masura nivelul de ondulare al articolului, atunci cand se desfasoara diverse activitati sportive. Este esential ca o pardoseala sa poata sprijini picioarele in timpul jocului, mai ales atunci cand cei implicati realizeaza sarituri sau alergari.

Conteaza foarte mult si ca materialul pardoselii se fie unul potrivit, nici prea moale si nici prea tare, pentru ca sa nu reprezinta un pericol pentru sanatatea si siguranta participantilor.

Ricosarea mingilor

Jocurile sportive au in centrul mingea. Aceasta la randul sau poate reprezenta un pericol in contact cu pardoseala. Este ideala o pardoseala suficient de calitativa pentru a absorbi din impactul cu mingea. Ideal este sa poata realiza ricosarea acesteia, asemenea ca in situatia in care contactul se face cu un suport de beton.

Trebuie neaparat acordata atentie acestei calitati, mai ales cand este vorba despre cei care realizeaza sporturi de performanta, de salile si locatiile special concepute in acest sens.

Pe artsporttotal.ro gasesti pardoseli sportive diverse, ce respecta intocmai standardul european mentionat si prezinta calitatile de mai sus.