Lecturi de vacanta

In vacanta am citit patru cărți. Cele trei din seria Youth in revolt de C. D. Payne și Interpretarea viselor a lui Freud.

Youth in revolt m-a distrat de minune. Cărțile astea te vor face să râzi. Sunt scrise sub forma unor pagini de jurnal ale unui adolescent de 14 ani ce nu crede că există scop mai suprem decât a fi cu iubirea vieții lui, o fată ce i-a arătat un pic mai multă atenție.

Astfel Nick (protagonistul) minte, fură mașini, înscenează moartea prietenului său și dă foc unei clădiri. Dar hei, în dragoste și război totul este permis. Timiditatea specifică unui adolescent nu prea atrăgător, dar spre norocul lui inteligent peste medie, îl determină să își creeze un alter-ego, pe nume Francois Dillinger (referință).

Noua personalitate întrupează idealul masculin în viziunea adolescentului: încrezător, rău și irezistibil pentru femei. Când Nick se simte călcat pe coadă sau nu știe cum să reacționeze, Francois salvează situația. Și prin salvează înseamnă că intră în bătăi, devine urmărit de poliție sau seduce femei în vârstă.

C. D. Payne îi atribuie personajului principal un ton direct și sincer, fără ambiguități stilistice ori exagerări semantice. Toate cele trei cărți sunt un deliciu umoristic ce îți va descreți fruntea oricât de pretențios ai fi. Must: citiți-o în engleză.

Freud încearcă să demonstreze că toate visele sunt reprezentări ale unor dorințe neîmplinite și că o analiză în amănunt le poate afla semnificația. Exercițiul de analiză este precedat de înregistrarea în scris a viselor imediat după momentul trezirii din somn (majoritatea viselor sunt uitate în proporție de 50% în primele 5 minute după ce ai deschis ochii).

Autorul spune mai departe că prin procesul viselor mintea condensează, deformează și traduce dorințele în limbajul viselor. Aici își intră în rol inconștientul care face legături dintre cele mai ciudate între amintiri și aspirații, rezultând filmele nocturne.

Deoarece este bine să pui la îndoială totul, am încercat și eu exercițiul ăsta. Pot spune că este crunt. Cu un ochi închis, iar celălalt căscând parcă, mi-am notat visele în trei dimineți consecutive.

Dintr-unul am reușit să extrag aproape toate ideile, dar în principal pentru că mă așteptam la asta, adormind cu cartea în brațe noaptea trecută. Celelalte două au fost mai amibgue și nu am reușit să fac legături suficient de credibile pentru susținerea teoriei.

Una peste alta, deși într-un limbaj un pic mai științific, lecturarea ei nu este foarte dificilă. Citește-o măcar pentru dragul experimentării pe propria piele.