Inelul de logodna, intre traditionalism si modern

Logodna, in trecut, reprezenta un moment de maxima importanta intr-o relatie, de fapt primul pas facut pentru oficializare. Cuplurile nu se afisau impreuna pana cand nu anuntau o logodna ce evident era urmata de casatoria celor doi. Desi la ora actuala putin din acest concept s-a schimbat, unele lucruri au ramas la fel.

Logodna poate fi chiar si momentul de binecuvantare religioasa a relatiei celor doi. De fapt, ceea ce multi nu stiu este ca ceremonia asociata unui eveniment de genul nuntii, din punct de vedere religios, inseamna doua parti: logodna si mai apoi Taina Casatoriei implinita prin impartasania celor doi. Asadar, logodna in sine este deloc de subestimat ca importanta.

Inelul si rolul sau

Daca despre verighete se stie ca sunt simbolul casatoriei, cu inelul de logodna se asociaza doar ideea in sine de a oferi iubitei un dar pretios precum insasi iubirea. Desigur ca un astfel de inel este si el dovada clara de legamant al vietii, dovada de devotament. Iata si cateva repere despre acesta, cu influente din trecut, cu stil tradionalist precum si tinand cont de tendintele moderne, actuale.

Inelul din aur

In trecut, cel mai pretios metal era cunoscut ca fiind aurul. Acesta a fost multa vreme o moneda de schimb. Si la ora actuala s-a pastrat ideea ca nimic nu poate fi mai pretios decat aurul, deci inelul de logodna este cu atat mai apreciat cu cat respecta acest reper. Totusi, fata de trecut, aurul poate fi acum de diverse nuante. Sunt cu atat mai interesante inele de logodna aur alb decat cele simple, clasice, din aur galben, desi nici acestea nu sunt de neglijat. A ajuns sa fie o chestiune de gusturi, de placere personala, ce culoare se adopta: galben, aur sau roz.

Inelul cu piatra

La fel ca si in trecut, la ora actuala inelul de logodna este cel cu piatra. De regula, una centrala este cea mai importanta, desi unele modele completeaza cu ceva pietre pe laterale, pozitionate de jur imprejurul pietrei centrale sau chiar pe toata suprafata inelului in cauza. Ca un stil distinctiv, inelul de logodna este de dorit a fi cu piatra, in timp ce verighetele sunt de regula fara aceasta.

Dar cu barbatul cum ramane?

Probabil avand in minte un rasfat al partii feminine, multi se vor gandi care este scopul inelului de logodna, de vreme ce barbatul nu primeste unul. Din acest punct de vedere, traditia spune ca el oferea inelul alesei inimii lui, in timp ce ea ii oferea o naframa, acea batista brodata, atent lucrata manual. Desigur ca acest obicei s-a pierdut, ramanand valabila doar ideea de inel, oferita logodnicei.

Pentru ca gusturile sunt atat de diferite, pentru ca exista atat de multe pretentii si stiluri care mai de care, pentru ca traditia nu mai este musai singurul aspect de reper cand vine vorba de alegerea inelului de logodna, tot mai multi merg pe ideea personalizarii. Aleg asadar un inel care sa corespunda doar cu acele concepte de baza ale logondei: inel deosebit, din aur, cu piatra pretioasa. In rest, culorile si modelele se definesc dupa bunul plac.