Eficienta vitaminelor si a mineralelor – ce sa stii despre acestea

Se spune ca sanatatea din interior se vede si la exterior. Corpul uman poate fi considerat un sistem inteligent care ofera semnale cand ceva se intampla in interior. Cand nivelul optim de vitamine si minerale scade, apar tot felul de stari; trebuie doar sa stii sa iti asculti corpul, sa ii cunosti reactiile si sa actionezi in consecinta.

O buna parte din vitamine si minerale vin din sursa hranei. Ceea ce consumam poate oferi o cantitate din necesarul zilnic, pentru o functionare optima. Desigur, asta inseamna un echilibru al dietei, un meniu variat si bazat pe alimente alese, ceea ce desigur se intampla cam rar, mai ales pe termen lung.

Eficienta vitaminelor si mineralelor

Pe principiul nu stii importanta pana cand nu te confrunti cu opusul, adica lipsa, iata cateva dintre situatiile care iti demonstreaza de ce ai nevoie de un aport de vitamine si minerale:

  • Vitamina D, considerata cea mai importanta vitamina, are grija de sanatatea oaselor si reduce riscul de imbolnaviri, in cazul copiilor.
  • Niacina sau vitamina B3 este utila in afectiuni cardiace, reducand riscul de atac de cord.
  • Zincul este cunoscut drept mineral eficient in lupta cu racelile. O carenta de zinc se coreleaza de asemenea cu afectiunile neurologice.
  • Magneziul are ca rol important transformarea de vitamine B in forma activa. Acesta ajuta creierul, relaxeaza sistemul nervos, iar deficienta sa aduce evident probleme neurologice. Se considera necesar un aport de 120 mg de magneziul per 1000 kcal. Ca si sursa acesta se gaseste in alimente precum migdale, fistic, alune, seminte, curmale, portocale, capsuni etc.
  • Calciu, cel despre care spuneau bunicii ca este important pentru oase, motivand astfel nevoia de a consuma multe lactate, este si el important. Din grupa de minerale calciul este cel mai important privind functionarea creierului spre exemplu. Putini stiu ca organismul detine o rezerva de calciu in oase. Deficienta insa poate sa apara si din cauza unor tratamente ce diminueaza din aceasta rezerva.

Sursa naturala de calciu sunt si lactatele, dar nu singurele. Semintele de susan, alunele, varza, soia sau fasolea sunt alte alimente de amintit aici.

  • Vitamina C sau acidul ascorbic cunoaste o mare concentratie in creier, mai ales in glanda pituitara. Este o vitamina corelata adesea cu intarirea sistemului imunitar, insa in fapt rolul sau este mai complex de atat. Ajuta la prevenirea unui declin mintal si la aparitia de atacuri cerebrale. Aceasta se recomanda cu un aport zilnic de 1000 mg.

Sursele naturale ale vitaminei C sunt in principal citricele, legume cu frunze verzi, cimbru, patrunjel sau coacaze.

Intregul organism are nevoie de un aport de vitamine si minerale. In unele cazuri acestea nu sunt stocate in organism, ceea ce inseamna automat nevoia zilnica de dozaj. Sursele naturale sunt primele indicate, adica o atenta si variata alimentatie. Insa si suplimentele sunt de mare efect, avand o concentratie mai exacta a unui necesar de vitamine si minerale. Se recomanda insa un sfat medical avizat inainte de consumului oricarui tip de produs de acest gen.