Cum se poate taia sticla acasa?

In cele mai multe cazuri, orice bucati mari de sticla de care aveti nevoie vor fi taiate de comerciantul de sticla, asa ca trebuie doar sa va ocupati de furnizarea masuratorilor. Cu toate acestea, pot exista momente in care trebuie sa taiati personal sticla si este important sa stiti cum sa o taiati corect. Acest ghid va va arata cea mai buna modalitate de a taia sticla.

Lucrul cu sticla poate implica intotdeauna un anumit pericol doar datorita naturii materialului. Pe langa recomandarea purtarii de manusi de protectie atunci cand lucrati cu sticla, va recomandam sa purtati protectie pentru ochi.

Daca vreodata trebuie sa macinati sticla, ar trebui sa purtati si o masca de fata respirabila. Taierea sticlei nu trebuie sa fie periculoasa daca este facuta corect si folosind scule diamantate pentru sticla, dar este intotdeauna mai bine sa fiti in siguranta decat sa va para rau.

Taierea geamurilor de sticla

Primul lucru pe care trebuie sa-l obtineti este un taietor de sticla. Puteti cumpara taieturi de sticla cu varf de diamant, dar pentru majoritatea lucrarilor de bricolaj, un taietor simplu cu o roata mica de otel va fi bine (si mult mai ieftin). Puteti cumpara instrumente de taiat sticla de la majoritatea magazinelor hardware si bricolaj.

Daca nu ati taiat niciodata sticla, merita sa o practicati pe o bucata, daca este posibil. Faceti greselile dvs. pe bucata de sticla veche si ar trebui sa aveti mai multa incredere taind sectiunea de sticla de care aveti nevoie. Asigurati-va ca purtati manusi in permanenta atunci cand manipulati sticla, pentru a nu va taia.

Asezati sticla pe o suprafata plana, ferma, care a fost acoperita de o foaie veche sau o patura. Daca taiati sticla modelata, partea modelata este orientata in jos si taietura este facuta pe partea neteda. In mod ideal, ar trebui sa curatati zona pe care o taiati cu spirit metilat pentru a indeparta murdaria sau grasimea. De asemenea, ar trebui sa inmuiati roata taietorului de sticla in ulei subtire sau parafina pentru a o lubrifia.

Masurati si marcati unde trebuie sa taiati si asezati o dreapta de-a lungul marcajului. Tineti-l ferm si fixati taietorul intre mijlocul si indexul. Trageti cu taietorul lin pe marginea dreapta intr-o cursa continua, aplicand o presiune ferma, uniforma. Glisati sticla peste marginea mesei sau a bancului unde lucrati si atingeti partea inferioara a liniei marcate cu ajutorul taietorului. Acest lucru ajuta la initierea taierii.

Acum tineti sticla de o parte si de alta a liniei marcate si trageti-o in doua. Daca nu sunteti suficient de sigur pentru a face acest lucru, cu geamul pe suprafata plana, asezati un creion sub linia marcata si aplicati o presiune uniforma pe ambele parti pentru a o fixa.

Taierea benzilor subtiri

Daca trebuie sa taiati benzi subtiri de la marginea unui geam (daca, de exemplu, rama dvs. nu este destul de patrata), puteti face acest lucru folosind un cleste normal. Marcati sticla la normal si apoi „infocati” la bucata subtire care este nevoie sa fie taiata cu clestele. Cel mai bine este sa asezati sticla pe o suprafata plana acoperita intr-o foaie, cu bucata de taiat atarnand usor peste margine.

Taierea unui cerc

Exista unele situatii in care poate fi necesar sa taiati un cerc dintr-un geam (pentru a se potrivi cu un extractor, etc). Pentru a face acest lucru, va trebui sa cumparati un taietor de sticla Beam Compass. Aceasta are o ventuza si un pivot care va permite sa inscrieti un cerc perfect.

Puneti ventuza in centrul locului in care doriti sa va fie cercul si reglati bratul taietor pana cand aveti circumferinta de care aveti nevoie. Apasati un deget in jos pe pivot pentru a opri miscarea acestuia si apoi deplasati bratul taiet in jur, intr-o miscare lina pentru a marca cercul. Inainte de a muta ventuza, mutati lama de taiere cu aproximativ 1 cm si inscrieti un al doilea cerc, mai mic.

Indepartati taietorul de busola de barne si marcati cateva linii drepte pe cercul interior (impartindu-l in patrate) Acum faceti mici taieturi radiale in marginea exterioara a cercului. Atingeti centrul zonei marcate de dedesubt, apoi bateti usor sticla din cercul interior. Odata indepartat acest lucru, incepeti sa rupeti marginea exterioara, folosind un cleste pentru a zdrobi marginea, daca este necesar.