Cum se înlocuiește o baterie auto

O baterie auto este un lucru minunat, care ne face, pe scurt, viața mai bună. Până în momentul în care se decide să „moară”. Dacă a devenit nefuncțională și nu poate fi reîncărcată, ești blocat pe drum până când vine un prieten să te tracteze. Sau o platformă auto. În orice caz, e mai mult decât neplăcut.

În funcție de felul în care conduci, acumulatorii auto rezistă undeva între unul și patru ani. Pentru că bateriile sunt grele (descoperi acest aspect mai ales atunci când ți-o scapi pe picior), foarte corozive (conțin acid sulfuric) și inflamabile, majoritatea șoferilor preferă să lase la o parte ambițiile de mecanici și să îi lase pe profesioniști să le înlocuiască bateria descărcată.

Dacă ai, însă, aptitudini în acest sens sau doar o ambiție, iată câteva sfaturi ca să duci la bun sfârșit această sarcină:

Siguranța e pe primul loc

Vei avea nevoie de o cheie reglabilă, mănuși groase de cauciuc de unică folosință, cârpe curate și fără scame, puțin bicarbonat de sodiu și apă, o perie sau un instrument de curățare și niște ochelari de protecție.

Înainte de a te apuca, este indicat să consulți cartea tehnică a mașinii, pentru informații suplimentare despre baterie și tot angrenajul de sub capotă. Apoi, cu motorul oprit și frâna de mână trasă, întinde prosoape pe aripile mașinii pentru a proteja vopseaua de eventualele scurgeri de acid și ești gata de treabă!

Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru schimbarea corectă a bateriei auto

  1. Îndepărtează cablurile de la bornele bateriei

Pentru vehiculele cu bornă japoneză, slăbește piulița și șurubul care fixează clema cablului bateriei la borna negativă (aceasta va fi semnalată prin semnul minus sau inscripția „NEG”). Dacă mașina are bornă normală, trebuie slăbit mai întâi cablul pozitiv. Aceste informații se regăsesc în cartea tehnică a mașinii.

  1. Scoate șuruburile sau dispozitivele de fixare care țin bateria în locașul ei, apoi îndepărtează bateria

Aveți grijă ca atunci când scoateți șuruburile să nu le lăsați să se rostogolească sub mașină și să se piardă.

Apoi, ridicați cu grijă bateria, purtând mănușile de protecție.

  1. Verifică locul în care a fost bateria veche

Dacă locașul unde a stat bateria prezintă depuneri corozive, dizolvă puțin bicarbonat de sodiu în apă și folosește soluția obținută ca să cureți depunerile. Se recomandă ca această operațiune să fie întreprinsă cu mănușile de rigoare.

  1. Poziționează bateria nouă în locul destinat

Verifică (poate chiar de două ori) dacă bateria este așezată în aceeași poziție precum predecesoarea ei și dacă este stă ferm la locul ei.

  1. Pune șuruburile / dispozitivele de fixare pe noua baterie pentru a o fixa

În acest moment, bateria auto ar trebui să stea fixă, fără niciun „joc”.

  1. Reconectați cablurile acumulatorului în ordinea inversă celei în care le-ați scos

De exemplu, într-o mașină cu bornă japoneză, cablul pozitiv este reconectat primul. Asigură-te că toate clemele reconectate sunt prinse într-o aderență solidă.

Posibile probleme în urma schimbării bateriei

  • Îți poți afecta garanția mașinii dacă intervii chiar și doar ca să schimbi bateria auto;
  • Problemele pe care le-ai identificat în funcționarea mașinii pot surveni și din alte cauze la mașinile moderne (sistemele electrice complexe ale mașinilor noi se pot scurtcircuita, de exemplu) – o verificare la mecanic ar putea fi bine-venită pentru a nu trece prin procesul descris mai sus degeaba;
  • Unul dintre marile plusuri oferite de schimbarea bateriei la profesioniști este faptul că aceștia asigură o sursă secundară de alimentare pentru ca echipamentele electrice ale mașinii tale să nu fie deconectate. Sunt anumite sisteme radio în dotarea mașinilor care, dacă sunt deconectate de la curent, vor avea nevoie de reactivare printr-un cod. Acest cod nu este mereu disponibil în cartea tehnică, ceea ce va face necesară contactarea dealer-ului mărcii mașinii tale. Unii dintre ei percep taxe pentru reactivarea bateriei.

Dacă vrei să-ți dovedești abilitățile în domeniul mecanicii auto, poți începe cu schimbarea bateriei. Sper că pașii de mai sus te vor ajuta să termini această operațiune cu succes!