Cum a ajuns ia romaneasca atat de populara?

Ia a fost pictata de Henri Matisse, iar din picturile acestuia s-a inspirat Yves Saint Laurent in colecta sa de moda. De atunci, istoria sa podiumurile de moda mari, Gaultier, Pucci, Tom Ford, Isabel Marant, au avut in atentie mai multe modele de ie cu maneci bufante mari, brodate cu modele geometrice inspirate de natura.

Bluza traditionala romaneasca, a devenit sursa de inspiratie pentru designeri de moda de scara mondiala mari si a ajuns in magazinele din capitale importante ale lumii. Yves Saint Laurent a fost primul designer care a introdus bluza romaneasca in colectia de toamna-iarna 1981 „Ia romaneasca“, urmat de Oscar de la Renta la 2000s, Jean Paul Gaultier in 2006, Tom Ford in 2012 , Isabel Marant in 2013 si multe alte nume mari.

Vedete precum Gwyneth Paltrow, Katie Holmes, Kate Moss, Anne Hathaway, Kourtney Kardashian, Nicole Kidman, Kristen Dunst, Jennifer Garner, Emma Stone, Emma Watson, Rosie Huntington-Whiteley si Halle Berry au fost fotografiate de mai multe ori cu ia romaneasca traditionala.

Aceasta arta moderna  a indraznit sa reproduca acest articol de imbracaminte pictat de Matisse in anii ’40 prin identificarea cu stilul hippie chic pentru ca ia se incadreaza in cele doua stiluri. De asemenea, poate fi purtata si la ocazii speciale si noi va recomandam rochii de ocazie Iiana.

Bluza romaneasca a fost steaua spectacolului “Saint Laurent” din 1981 r. Au fost respectate toate regulile de compozitie ale bluzei, structura sa nu a fost modificata. Designul bluzei a facut turnee in intreaga lume si ramane o piesa emblematica a marcii Yves Saint-Laurent. Designerul a spus: “O bluza romaneasca nu apartine nici unei perioade istorice. Toate hainele taranesti sunt transmise de la un secol la altul fara a pierde stilul. “

Didier Grumbach, decan al Institutului de moda din Paris, a declarat ca Yves Saint Laurent a fost inspirat de ceea ce iubea cel mai mult, iar modelele purtau fuste si coafuri inspirate de cele purtate de femei din satele romanesti.

Un alt mare designer care s-a inspirat in bluza romaneasca este Oscar De La Renta. El nu a rezistat formelor vaporoase de bluza si el a introdus in colectia sa de haute couture in 2000 ia. Creatiile de asemenea, inspirate de costumele populare romanesti ale Oscar de la Renta pentru primavara anului 2008 au fost, de asemenea, un mare succes.

A fost o colectie unica, inspirata de picturile cu tarani, dar plina de stil datorita bogatiei de motive, atentiei acordata detaliilor, materialelor naturale din puncte realizate manual reinventat poporul roman.

Ambele: bluza si fusta de lana, costumele taranilor romani au devenit surse de inspiratie pentru Jean Paul Gaultier, copilul de aur al modei. Colectia sa din 2006 prezinta pasteluri, armonia si culoarea care au facut ca aceasta parte din imbracaminte, sa fie evaluata  la valoarea justa, iar criticii de moda au aplaudat colectia sa in 2011.

Ia romaneasca de inspiratie traditionala a fost gasita in colectia de primavara-vara a lui Tom Ford in 2012. El a marturisit intr-un interviu publicat in revista „Vogue“, ca luat modelul de la Yves Saint Laurent, care, in schimb, a fost inspirat de una dintre picturile lui Matisse.