Ce sunt panourile termice solare?

In ultimul timp, ne este dat sa vedem din ce in ce mai multe locuinte care sunt dotate cu panouri termice solare de la Top Solar SRL, si vedem de-asemenea astfel de panouri termice solare chiar si pe la marile firme de prin orase. Tocmai de aceea, in urmatoarele randuri vom discuta despre aceste panouri, pentru a afla cat mai multe informatii despre acestea.

Panourile termice solare (colectoare) sunt utilizate atunci cand ceea ce dorim este caldura. Exista 4 tipuri majore: “colectoare cu panouri plane”, “colectoare cu tuburi vidate”, panouri solare cu jgheaburi si panouri solare de aer.

Primele trei tipuri utilizeaza un mediu ca apa pentru a transfera caldura soarelui de unde este colectata intr-o zona centrala unde caldura poate fi stocata si concentrata. Majoritatea acestor tipuri tind sa fie sisteme active care folosesc pompele pentru a muta un fluid de lucru. Exista, de asemenea, modele pasive care utilizeaza termosifonarea.

Colectoarele cu panouri plate se bazeaza pe incalzirea soarelui pe o tinta care apoi transfera caldura in tevi care circula intr-o centrala de stocare. Panourile pentru panouri solare sunt asemanatoare unui sistem de scara utilitara cu un reflector in spatele unei tevi care focalizeaza puterea soarelui asupra unei tevi centrale. Caldura este apoi transferata la depozitul central. Acestea au fost folosite acum zeci de ani din cauza complexitatii lor.

Acest tip de panou castiga eficienta cu urmarirea solare folosind un heliostat. Un reflector dublu parabolic in spatele lor evita necesitatea urmaririi solare (aici sunt fotografii care prezinta forma reflectorului parabolic). O acoperire cu tub vid va imbunatati eficienta, iar noi cercetari au oferit recent ambele imbunatatiri.

Colectoarele de tuburi de vid folosesc cel mai frecvent un material de schimbare a fazelor intr-o teava care se incalzeste, se schimba intr-un gaz si transfera caldura intr-un colector in care tubulatura colecteaza si transfera caldura catre depozitul central. Tipurile mai vechi au fost similare cu panourile solare, cu tevile inconjurate de tuburile vidate cu pereti dubli.

Tuburile de vid elimina practic pierderea de caldura prin conductie si convectie. Placile plate pierd putina caldura. Acest lucru poate fi uneori util pentru a topi incarcaturile de zapada in lunile de iarna. Panourile solare se pot supraincalzi, astfel incat panourile plate sunt, de asemenea, mai bune in climatul mai cald, posibil fara geamuri.

Panourile solare termice de aer sunt probabil cele mai greu de gasit in comert. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt atat de simple pentru a face ca acestea sa fie adesea un proiect DIY .

Acestea sunt panourile cele mai ieftine cu cea mai mare rentabilitate a investitiei si cea mai mica perioada de returnare. O casa pasiva proiectata solar ar putea avea suficient geamuri si sa lase soarele sa intre direct in casa.

Panourile solare de aer sunt o instalatie retrofit care sunt adesea instalate pe un perete exterior al unei case si sunt folosite pentru incalzirea activa a aerului intr-o casa indirect. La cel mai de baza, un panou solar de aer este o cutie izolata si glazuta care are o tinta solara (“absorbant”, de obicei negru) care incalzeste si apoi incalzeste aerul care este fortat prin cutie de un ventilator.