Ce este miopia?

Miopia este incapacitatea de a vedea lucrurile in mod clar, cu exceptia cazului in care sunt relativ apropiate de ochii vostri. De asemenea, miopia este cea mai frecventa eroare de refractie in randul copiilor si adultilor tineri, care poarta ochelari de vedere cu rame Guess pentru a-si corecta acest defect de vedere.

Miopia apare cand ochiul creste prea mult din fata in spate, determinand lumina sa se concentreze in fata  retinei  in loc sa fie direct pe ea. Alti factori care contribuie includ o cornee care este prea curbata pentru lungimea globului ocular sau o lentila din interiorul  ochiului care este prea groasa.

Obiectele indepartate si viziunea dvs. de conducere vor fi estompate daca aveti miopie, dar tot veti putea vedea obiectele din apropiere clar. Acesta este motivul pentru care aceasta afectiune este numita si “vedere apropiata”.

De obicei, miopia incepe sa se dezvolte in copilarie si poate progresa treptat sau rapid. Cele mai frecvente simptome ale miopiei sunt sclipirea, tulpina ochilor, durerile de cap si oboseala.

Miopie este cea mai comuna problema de vedere. In prezent, aproximativ 1,5 miliarde de oameni din intreaga lume (aproape un sfert din populatia globala) sunt miopieli. Micopia este predominanta in Asia de Est, unde 70-80% dintre locuitorii unor tari sunt afectati.

Si rata de miopie la nivel mondial este in crestere rapida. Se estimeaza ca, pana in anul 2050, aproape jumatate din populatia mondiala va fi miopa.

Cercetatorii nu stiu de ce miopia devine atat de comuna, dar multi medici de ochi le atribuie oboselii ochilor din munca apropiata, inclusiv citirea, studiul, utilizarea computerelor si dispozitivelor electronice portabile (inclusiv tablete si smartphone-uri) si timpul redus petrecut in aer liber, cauzele aparitiei miopiei.

Micopia are tendinta de a alerga in familii. Cercetatorii au descoperit cel putin 24 de factori genetici de risc pentru miopie. Miopia poate fi corectata cu ochelari  sau  lentile de contact , care reorienteaza lumina asupra retinei.

Odata ce copiii cu miopie devin tineri adulti si vederea lor se stabilizeaza, miopia poate fi tratata permanent cu chirurgie refractiva. LASIK este cea mai populara procedura chirurgicala pentru a corecta miopie.

Operatia de ochi LASIK a fost dezvoltata la inceputul anilor 1990, cand oftalmologii au combinat tehnica keratomileusis, in care corneea este indepartata, inghetata, remodelata si inlocuita, cu tehnica keratectomie fotorefractiva (PRK), in care se utilizeaza un laser pentru remodelarea corneei.

In procedeul LASIK, o clapeta articulata este realizata in tesutul cornean exterior (stratul transparent care acopera partea din fata a ochiului) si a fost scos din cale pentru a permite unui laser excimer (un laser chimic cu ultrasunete, numit si un laser ex existent) tesutul subiacente.

Repararea tesuturilor imbunatateste capacitatea ochiului de a focaliza lumina si astfel usureaza vederea incetosata si reduce dependenta de ochelarii sau lentilele de contact. Proprietatile naturale de aderenta ale clapetei corneene inlocuiesc nevoia de cusaturi. Operatia LASIK este adesea preferata fata de keratectomia fotorefractiva.

Asadar, tinand cont ca foarte multe persoane se confrunta cu un asemenea defect al vederii, speram ca acest articol le este de folos pentru a intelege mai bine ce este miopia.