Achizitionarea si inregistrarea unei case de marcat

Daca doriti sa va deschideti o firma al carei domeniu de activiate sa fie comertul cu amanuntul, este bine sa stiti ca aveti obligatia, conform legii, sa va procurati o casa de marcat fiscala, cu ajutorul careia sa eliberati bonuri fiscale pentru orice tranzactie efectuata.

Cu alte cuvinte, aveti obligatia de a emite bonuri fiscale, folosind aceste aparate de marcat electronice fiscale, pe care sa le predati tuturor clientilor. In cazul in care acestia solicita, va revine si obligatia de a le elibera si factura fiscala.

Achizitionarea unui astfel de aparat fiscal se poate face doar de la anumiti agenti, autorizati de catre Ministerul Finantelor, pentru a comercializa astfel de aparate, dupa care trebuie sa mergeti sa inscrieti casa de marcat intr-un Registru de evidenta a acestora, registru care se gaseste la Directiile Finatelor Publice judetene. Pentru a fi inregistrat aici, va trebuie sa depuneti un dosar cu mai multe documente, cu mentiunea ca acestea pot sa difere intr-un anume mod, de la un judet la altul. In mod normal, un astfel de dosar ar trebui sa cuprinda o cerere de inregistrare, care se procura de la organul financiar arondat, o copie a facturii si a bonului, pentru a face dovada achizitionarii casei de marcat, o copie dupa procesul verbal incheiat in urma sigilarii aparatului, si implicit a memoriei fiscale, o declaratie pe proprie raspundere cu privire la modul si locul in care va fi utilizata casa de marcat si o copie a certificatului de inregistrare a firmei dumneavoastra, la Registru Comertului.  Rolul atribuirii unui numar de ordine este foarte important, deoarece acesta impreuna cu alti cativa factori vor personaliza si individualiza casa dumneavoastra de marcat fiscala.

Fiscalizarea instalarii casei dumneavoastra de marcat, este un alt pas foarte important pe care trebuie sa il urmati. Acest lucru, presupune mai exact o identificare a memoriei fiscale a aparatului dumneavoastra.

Instalarea si punerea in functiune a unei case de marcat  se poate face doar in prezenta organului fiscal teritorial pe raza  caruia este arondat  aparatul dumeavoastra. Acesta are obligativitatea de a verifica integritatea sigiliului fiscal, si de a cosulta datele inscrise in bonul fiscal, pentru ca acestea sa corespunda (numar de inregistrare, tipul casei, numarul bonului, data si ora eliberarii).

Dupa ce ati trecut si de acest pas, respectiv instalarea casei de marcat fiscale, nu va ramane decat sa intocmiti o declaratie de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale, pe care trebuie sa semnati atat dumneavoastra ca utilizator al aparatului de marcat, cat si agentul de service care s-a ocupat de instalarea acestuia, dar si reprezentantul organului fiscal. De obicei aceasta declaratie se face in patru exemplare, cu mentiunea ca originalul va trebui sa il depuneti la directia financiara pe raza careia a fost instalata casa dumneavoastra de marcat.