5 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere când recurgi la rinoplastie

Rinoplastia sau operația de corectare a nasului este una din intervențiile estetice cele mai căutate. Conform celor mai recente studii, numărul total de rinoplastii efectuate în România pe parcursul anului 2016 a depășit 3.700.

Interesul pentru această procedură se reflectă și în online, unde rinoplastia este a doua cea mai căutată operație estetică în Google, după mărirea sânilor. Având în vedere că vorbim, totuși, de o intervenție chirurgicală, există câteva lucruri pe care viitori pacienți este bine să le aibă în vedere atunci când se hotărăsc să-și îmbunătățească aspectul nasului.

Dincolo de clasica întrebare „Cât costă operația de rinoplastie?”, pacienții ar trebuie să știe mai întâi ce înseamnă rinoplastia, în ce situații pot recurge la ea, la ce medic să apeleze și, foarte important, ce efecte poate avea o astfel de intervenție asupra lor.

  1. Cine poate recurge la rinoplastie?

Principalul scop al rinoplastiei este îmbunătățirea aspectului facial, prin ajustarea formei și mărimii nasului, astfel încât acesta să fie bine proporționat și în armonie cu restul feței. Așadar, persoanele eligibile pentru o astfel de intervenție sunt cele care nu sunt pe deplin satisfăcute de aspectul estetic al propriului nas.

De obicei, aceste nemulțumiri apar din cauza: cocoașei nazale, vârfului prea lung, gros sau ascuțit, unei scobituri prea adânci între rădăcina nasului și frunte, nări prea mari, deviație exagerată de sept sau o columelă (partea inferioară dintre nări) prea căzută sau prea ridicată.

Există, totuși, câteva restricții de vârstă. În cazul fetelor, vârsta minimă este de 14 sau 15 ani, iar în cazul băieților, intervenția se poate face abia puțin mai târziu. În orice caz, limita de vârstă poate varia la pacienții tineri până la finalizarea procesului de creștere și, bineînțeles, intervențiile pentru persoanele mai mici de 18 ani necesită acordul părinților.

  1. Consultația este obligatorie

Primul și cel mai important pas către o rinoplastie reușită este consultația oferită de un medic de specialitate. Acesta este în măsură să stabilească:

  • dacă pacientul în cauză este sau nu un bun candidat pentru o astfel de intervenție estetică
  • ce tehnică de lucru va folosi
  • către ce rezultat final se îndreaptă
  • ce riscuri presupune o astfel de intervenție
  • în ce constă procesul de recuperare postoperatorie

În plus, medicul de specialitate este singurul în măsură să răspundă la toate posibilele întrebări ale pacientului, astfel încât acesta să-și poată contura o imagine de ansamblu cât mai clară și corectă.

  1. Nu îți proiecta așteptări nerealiste

De multe ori, pacienții își setează așteptări nu tocmai conforme cu realitatea, ceea ce înseamnă că ori au cerințe exagerate, ori există foarte multe șanse ca rezultatul final să îi dezamăgească. Oricât de bun ar fi medicul la care apelează, nu trebuie pierdut din vedere faptul că rezultatul final trebuie să fie adaptat fizionomiei pacientului. În caz contrar, disproporțiile de la nivelul feței riscă să fie adâncite și nu armonizate.

Din acest motiv, medicii de specialitate lucrează cu un software de prelucrare a fotografiilor digitale, care îi oferă pacientului posibilitatea de a vizualiza imagini sugestive cu modificările aproximative care se pot face.

În funcție de dorințele pacientului și particularitățile cazului, medicul va folosi cea mai potrivită abordare. Intervențiile pot varia de la proceduri pur cosmetice (definirea vârfului, ajustarea dorsală) până la cazurile mai complexe de reconstrucție completă a anatomiei nazale.

  1. Care este secretul unei operații reușite?

O rinoplastie de succes nu se traduce neapărat printr-o modificare drastică a aspectului general al pacientului. De fapt, doctorii de renume mizează pe ajustări și îmbunătățiri care să rămână în ton cu frumusețea naturală a pacientului. Aspectul de nas ciopârțit nu este, în nici un caz, de dorit.

  1. Apelează la rinoplastie în cunoștință de cauză

Oricât de ușoară ar fi rinoplastia în comparație cu alte operații estetice de același gen, este totuși necesar ca pacienții să aibă în vedere că este o intervenție chirurgicală, care poate prezenta anumite riscuri și care necesită o perioadă de recuperare postoperatorie.

Așadar, este necesar ca decizia pacientului să fie luată în cunoștință de cauză, pentru a-și putea asuma pe deplin toate implicațiile unei rinoplastii. De asemenea, o astfel de abordare permite și evaluarea corectă a prețului unei operații, raportat la calitatea serviciilor medicale oferite.

Candidații pentru rinoplastie trebuie să-și selecteze cu atenție medicul la care vor apela și să ceară cât mai multe informații, pentru a putea face cea mai bună alegere. Până la urmă, pe lângă factorii de ordin estetic, o astfel de intervenție poate avea și implicații de ordin medical asupra principalei funcții a nasului: respirația.

Un pacient care apelează la medicul estetician potrivit va fi întotdeauna un pacient mulțumit.