Negocierea salariului: expertul te învață!

Am lucrat și în corporații și în firme de dimensiune medie (100-200 de angajați) și în firme de apartament. Peste tot se discută public despre orice, existând un singur tabu: salariul. Din motive lesne de înțeles:

Poate nu ai fost cel mai iscusit negociator, și nu vrei să-ți faci viața amară gândindu-te că Georgel, deși este mai slab pregătit, câștigă un salariu mai mare
Poate Georgel nu a fost un bun negociator, și nu vrei să-i strici ziua și să-i provoci invidii inutile

Oamenii de HR din firmele mari și multinaționale știu cum stă situația și de multe ori nici nu-ți mai spun că salariul este confidențial, considerând că este de la sine înțeles. Dar uite că nu pentru toată lumea este așa:salariu
Deci, cineva postează o ofertă de muncă (poate nu în cel mai potrivit loc, poate nu foarte corect gramatical, dar o face destul de civilizat) și dintr-o dată se activează expertul “Dacă nu spui cât este salariu însemnă că este la negru. E simplu“. După părerea mea, acesta este exemplul clasic de om care după douăzeci și ceva de ani de libertate a ales să trăiască încă în comunism. Mai are vreun sens să-i explici că pentru același job există oameni cu pregătire sau experiență diferită? Mai are sens să-i explic că Ionel face în 2 ore, ceea ce Georgel face în 8 ore, și atunci nu ai cum să le dai același salariu? Dacă nu a înțeles asta în 20 de ani este puțin probabil să înțeleagă într-o discuție de 5-10 minute.

Este cazul tipic de persoană care nu a avut niciodată de-a face cu un departament de HR, nimeni nu i-a explicat care sunt regulile de bază într-o firmă și nu a participat vreodată la o negociere salarială. Nu este nimic rău până aici și ați putea zice că nu este vina lui. Da, dar atunci când nu te pricepi, nu-ți oferi părerea de expert în domeniu! Câteodată tăcerea este de aur, iar el a pierdut un bun moment să profite de ea.

[PS] Știți bancul cu discuția corporatiștilor despre salariu?

Nu pot să-ți spun cât câștig, că este confidențial. Tot ce pot să-ți spun este că familia mea are un venit de 2000 de euro și soția nu câștigă decât 800.

Și întrebarea de final: considerați că există și situații în care salariul trebuie să fie public? Eu m-am tot gândit, și în afara cazurilor prevăzute de lege, nu mi-a venit nicio idee. Ori deja corporațiile mi-au furat sufletul, ori trebuie să fac un stagiu într-o firmă de confecții de încălțăminte ca să mă învăț minte.