De ce sunt eficiente aparatele de climatizare

Climatizarea se realizeaza prin intermediul unor instalatii speciale care au rolul de a modifica si controla conditiile de temperatura din spatii inchise: locuinte, birouri ori mijloace de transport. Aparatele de aer conditionat au rolul de a recircula aerul din interior, iar ceea ce se transfera din interior in exterior este nu aerul, ci caldura.

Sunt si aparate care folosesc aerul din exterior pe care il amesteca cu aerul din interior, insa pentru acestea trebuie asigurate filtre de praf ori alti agenti depoluatori, insa in acest caz intervine costul care nu este foarte mic. Partile principale functionale ale aparatului de climatizare sunt: compresorul care este unitatea exterioara, condensatorul sau unitatea exterioara, ventilatoarele, vaporizatorul precum si partea de comanda-control.

Ca agent refrigerent in aparatele de aer conditionat se folosesc, ca si in cazul frigiderelor – fluorocarburi, ca freonul – care asigura caracteristicile cerute pentru racire si absorbtia caldurii. Instalarea unui aer conditionat presupune o investitie de lunga durata si trebuie sa fiti constienti de acest aspect inca din momentul in care ati hotarat sa va achizitionati unul.

Chiar daca un astfel de aparat nu costa foarte mult, trebuie sa aveti in vedere si costul cu montarea aparatului. Un astfel de aparat de climatizare poate fi achizionat si in rate. Un pret ventilator depinde de mai multi factori: de firma producatoare, de puterea acestuia, de clasa energetica si de costul instalarii.

Cum alegem aparatul de climatizare

In cazul in care cautati ceva ieftin si bun, puteti apela la site-urile de profil de pe Internet care vin in intampinarea clientilor cu nenumarate oferte. BTU reprezinta puterea aparatului de climatizare, adica racirea pe care acesta o produce. Un aparat de aer conditionat de 18.000 BTU va raci foarte repede si foarte tare camera in care este instalat, insa trebuie sa aveti mare grija cu temperature in casa.

Daca afara sunt temperaturi de peste 30 de grade, in casa nu trebuie sa aveti temperaturi foarte scazute, deoarece socul pentru organism va fi foarte puternic cand veti iesi afara. Consumul unui aparat de aer conditionat depinde de puterea sa care se masoara in BTU, de modul in care este folosit, dar mai ales de clasa energetica.

Cele mai bune aparate sunt cele din clasa A energetica, deoarece consuma cel mai putin. Pe piata au aparut si clase superioare, ca de exemplu A+, AA si AA+. Cu cat un aparat de aer conditionat este incadrat intr-o clasa energetica mai buna, cu atat pretul acestuia creste.

Insa la fel de adevarat este si faptul ca veti economisi ulterior energie electrica, iar facturile nu vor mai veni atat de incarcate. Multe dintre aparatele ce pot fi achizitionate la preturi mai mici din magazine vin cu instalarea acestota inclusa in pretul de vanzare, asa ca nu va mai trebui sa va faceti probleme cu acest aspect.