Consiliere psihologica pentru sanatatea emotionala

Procesul de consiliere psihologica urmeaza o cale definita de pasi dintr-o secventa. Este important sa urmati acest proces din cauza puterii emotiilor umane si din cauza nevoii reale de a ajunge la un rezultat dorit in urma consilierii.

Ascultarea si observarea

Primul pas este acela de a asculta activ si de a observa clientul. Este relaxat sau deranjat si agitat? Poate fi tinut in contactul cu ochii, sau atentia persoanei este inclinata si deviata peste tot? Limbajul corpului iti spune ceva? Postura corpului este in general deschisa sau inchisa si defensiva? (Protectie individuala.)

Confruntarea cu emotiile negative

Exista emotii negative in mod clar dominante, cum ar fi anxietatea, frica, mania sau vina? Acestea vor trebui sa fie recunoscute si “alimentate inapoi” catre client ca fiind evenimente observabile si reale care trebuie abordate.

Cu exceptia cazului in care aceste sentimente negative se confrunta in mod activ, nu se pot face progrese in ceea ce priveste modificarea comportamentului si stabilirea obiectivelor. Aceasta sarcina de a oferi feedback despre negativitate si de a aduce emotii puternice in lumina zilei poate dura o perioada considerabila de timp pe parcursul mai multor sedinte de consiliere psihologica in Bucuresti. Declaratii precum “vad ca sunteti foarte suparat pe ceva” pot fi de ajutor.

Sugestii pozitive si optiuni

Unele sugestii, cum ar fi “puteti face ceva in acest sens”, pot fi in timp util imputernicite. Construiti perceptia aptitudinilor si stimei de sine. “Aveti abilitati reale si puteti invata mai multe abilitati pentru a invinge acest lucru.

“Care sunt optiunile cu care va confruntati?” duce la un brainstorming creativ cu clientul despre cum sa incepeti sa va deplasati spre o solutie durabila.

Stabilirea obiectivelor

– Si ce vreti cu adevarat? devine inceputul gasirii unor obiective care respecta cu adevarat interesele si dorintele clientului. Intrebarea, “ce ar trebui sa faci mai intai?” conduce la sub-obiective si sarcini care trebuie indeplinite pentru atingerea scopului principal. Scopul psihologului este acela de a scoate aceasta informatie de la pacient, in loc sa impuna valorile si convingerile.

Recompensare

Recompensarea sistematica a tuturor progreselor include orice “pasi pentru copii” luati in directia corecta; adica spre obiectivele convenite. Rasplata in acest context de consiliere inseamna a da persoanei atentia, acceptarea, aprobarea si lauda dvs. Aceste intariri sociale sunt foarte puternice in sustinerea schimbarilor de comportament.

Concluzie

Tehnicile de consiliere nu sunt deosebit de complicate, dar trebuie sa se urmeze o ordine stabilita. De fapt, consilierea psihologica poate fi rezumata in doua intrebari destul de directe:

  1. Cum va simtiti?
  2. “Ce doriti?”

Aveti grija persoanele apropiate din viata dvs si amintiti-le intotdeauna ca pot sa consulte un medic specialist atunci cand se confrunta cu probleme de sanatate mintala severa, mai ales atunci cand viata persoanei poate fi in pericol. Acest articol este furnizat numai in scopuri educationale. Nu este destinat utilizarii terapeutice.

Pentru a afla mai multe despre crearea propriilor solutii psihologice, puteti sa vizitati cabinetul de consiliere psihologie psihart.ro din Bucuresti.